06 SepMKKP 4 prezident

Kedvenc kamupártunk, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt eléggé sajátos karriert futott be: még az előző, 2006-os parlamenti választásoknál bukkantak fel az első MKKP plakátok Szegeden, ingyen sört, örök életet és hasonlókat igérve. Persze akkor még vicc (vagy inkább a komoly pártok irreális igéretdömpingjének kifigurázása) volt az egész. A választások lefutása után aztán az egyszemélyes MKKP megmaradt a streetartos vonalon, jobbnál jobb dolgokkal előrukkolva, először csak Szegeden, majd az utóbbi kb. két évben már Budapesten is. Ezek a szimpla hülyeségektől, a komolyabb projekteken át a reklámcégek és egyéb random célpontok (MÁV, BKV, stb) felé irányuló szúrkálódásokig terjedtek és mivel mindig történt valami az MKKP körül, így a párt neve több-kevésbé végig a köztudatban maradt. Újabban több komolyabb kétfarkú akció is volt Pesten (tüntetés, kiállítás és hasonlók) és ennek az eddigi csúcspontja volt a mostani önkormányzati választás, ahol az immár segítők és támogatók sorával kiegészült párt hadbaszállt az ajánlócédula gyűjtésért. Ezt már elvileg a tavaszi parlamenti választások idejére tervezték, de akkorra végülis nem sikerült elintézni a hivatalos dolgokat, ezeket azonban mostanra pótolták és igaz, még mindig nem pártként, csak bejegyzett egyesületként, de elindították a kampányukat, ontva magukból az irreálisabbnál irreálisabb igéreteket.

A kampány olyan jól sikerült, hogy szinte többet foglalkozott velük a média, mint a többi, “komoly” párttal és egy-két hét alatt mérhetővé, vagyis nagyjából 2% körülivé vált az MKKP támogatottsága Budapesten és kb. minden második ember képben volt, hogy kik is ők, ami azért nem gyenge eredmény. Az ajánólcetli gyűjtés végül persze messze elmaradt a kötelező minimum szinttől, de nem is erről szólt ez az egész, még akkor sem, ha külföldön volt rá példa, hogy hasonló komolyságú párt választást nyerjen. A kampányidőszak pénteken lezárult, szóval most következzék egy kis összefoglaló arról, hogy mit is tettek kétfarkúék a polgármesterségért. Azért csak így utólag, hogy még a gondolata se merüljön fel, hogy a blog bárkit támogatna bármiféle választásokon, még akkor sem, ha az adott jelölt az esélytelenek magabiztosságával vág neki a dolognak. A kampányról egy rakat videó, sajtóanyag, az összes plakát, stb. megtalálható az MKKP átalakult oldalán (szerencsére a régi archívumuk is megtalálható itt), meg lesz szombaton valahol valami kampányzáró összejövetel, arról is ott lesz majd elvileg bővebb infó később.

A kampány intenzív plakátolással kezdődött, aztán egyre többet bukkantak fel mindenfelé a médiában, tévében, volt sajtótájékoztató, nagygyűlés és persze a három jelölt is ismertette a programját. Szegeden a pártalapító Kovács Gergely indult és igért meg mindenfélét, Budapesten a főpolgármesterségért a kampányirodának is kikiáltott Király utcai Boulevard és Brezsnyev galéria tulaja, Victora Zsolt, a VII. kerületi székért pedig a humorista Mogács Dániel küzdött és utóbbi nevéhez fűződik a kampány egyik legemlékezetesebb mozzanata, egy egészen elképesztő vendégszereplés az ATV-s Egyenes beszéd című műsorban. Alább videó erről, meg persze a plakátok, mert azért ez mégiscsak egy street art blog.

Mogács @ ATV

A budapesti pártprogram:

Cetligyűjtő stand a Deák téren:

És a véresen komoly kampányigéretek:

Itt a baloldali gondolom a szabadon választható kampányigéret.

Ide meg jobban passzolt volna az ingyensörös plakát.

Comments are closed.