21 AugNo de mi a helyzet Prágában?

A múlt héten pár napig Prágában voltam (ezért is nem voltak új posztok) és habár ez alapjában véve egy teljesen standard turista kiruccanás volt, azért, ha már ott voltam, természetesen körbenéztem, hogy mi a helyzet odaát graff és street art ügyben.

Utóbbinál nagyjából olyasmi állapotok vannak, mint nálunk: főleg matricák vannak, plusz néhol egy-egy stencil, vagy egyéb ez-az. Nagyobb munkákba sehol nem futottam bele és olyan kiemelt lelőhely sincs, mint itthon mondjuk a Király utca környéke, ahol dömpingszerű mennyiségben lennének telepakolva a falak, oszlopok, egyebek, de azért még így is bőven lehet találni nagyon korrekt cuccokat.


























Graffitis téren viszont… igazból kicsit lehangoló a helyzet. Bent a városban gyakorlatilag semmi értékelhető illegál meló nincs, throw-up is csak egy-kettő, azok is olyanok, hogy lehet jobb lenne, ha ott se lennének, ellenben szanaszét van tagelve minden. De tényleg minden. Nem csak a lepukkantabb falak, alagutak, aluljárók és hasonlók (ahol nincs is velük semmi gond, sőt), hanem a történelmi városközpont is, csak a főterek, főutcák maradtak nagyjából tiszták, ha befordulunk akármelyik sarkon, akkor ott már tele lesz bombázva minden, független attól, hogy mi a felület, egy sokszáz éves épület, egy frissen felújított ház, vagy éppen valami templomfal. De nem csak Prágában, hanem a városon kívül, a vonatsínek és az autópályák mentén se látni szinte semmit, ami túllépne az életük első falfirkáit összehozó gyerekek által produkált szinten. És ez főleg amellett fura, hogy több graff szakbolt is van a városban…


Viszont ha legál, vagy felkérésre összehozott falakat keresünk, akkor azért szerencsére van pár hely, ahova érdemes ellátogatni. Van egy legálfal ami nekem sajna kimaradt, pedig nincs is messze a Florenc nemetközi buszállomástól (Těšnov 1744/15 – bent a bazinagy híd alatt), igaz, a képek alapján azért ott sem egy Filatori szintű helyről van szó. A következő hely a folyó túlpartján, a Holosovice metró és villamosmegállónál van, egy kisebb és két egymás melletti nagyobb fallal.



Ezen kívűl pedig még egy kisebb, eldugottabb fal van a Kampa nevű szigeten (a Kampa modern művészeti múzeum közelében), amit a talán legismertebb helyi graffitis, One Point hozott össze.

A lazán legjobb fal azonban egy belvárosi foghíj parkoló hatalmas tűzfala (cím: Národní 10-14), ahol már korábban is volt egy nagyobb festmény, de az idén, négy graffitis (One Point, Pasta, Tron, X-Dog) által összehozott új munka tényleg szenzációsra sikeredett.

A végére pedig egy bónusz, a Prága közeli Karlstejn kisvárosából.


Csak a félreértések elkerülése végett: ez a poszt persze nem is akart teljes körképet adni a cseh / prágai helyzetről, lehet tele van a város és környéke még jobbnál-jobb dolgokkal, ez az egész csak arról szól, amibe egy random turista véletlenszerűen belefut három napnyi intenzív városnézés alatt.
Prague, Czech Republic

Comments are closed.