15 SepDuna Tanösvény

Még valamikor késő tavasszal startolt egy nagyon izgalmas, Duna Ösvény néven futó projekt, aminek valami olyasmi lehetett az alapcálja, hogy közelebb hozza a városlakókat a Dunához és ennek érdekében a folyó mentén (pontosabban a Margit sziget – A38 szakaszon) elszórtak tizánhárom helyszínt, ahol a legkülönbözőbb, a Dunával kapcsolatos dolgok várják az arrajárókat. Van ahol a folyó történetéről, múltjáról vagy éppen a vele így-úgy kapcsolatos dolgokról (árusok, strandok, hódok) tudunk meg ezt-azt, vannak interaktívabb, játszós, ücsörgős helyek, nomeg persze, amiért itt is szóba kerül most a projekt, vannak street arthoz köthető helyszínek is. A teljes listát, rövid leírásokkal és térképpel itt találjátok, alább pedig egy kicsit bővebb infó a minket jobban érdeklő két helyszínről.

Ezeket rögtön a fiktív tanösvény elején, a Margit szigetnél és környékén kell keresni. Az első bent van magán a szigeten, ahogy megyünk be a Margit-hídról, a jobb parton, az első kikötőnél. Itt kell lesétálni az alsó kapuhoz (ami egyébként elvileg tilos amennyiben nem áll bent hajó, node ki törődik a szabályokkal?) és ott, a rácson találjuk a Budapest Avantgarde-os Petyka egyik jellegzetes képét (aki egyébként időközben, megérdemelten fődíjas lett a korábban emlegetett Goldenblogon).


Ezek után pedig a hídon kisétálva a budai oldalra, a Batthyány tér alatt, a parton, a Parlamenttel szemben találjuk a tanösvény talán leglátványosabb pontját, a Mahart hajóállomását, amit az elsősorban a stenciljeiről ismert GG festett ki, dunás-halas-bohócos-matrózos témákkal.










Persze ezek mellett a tanösvény többi állomását is érdemes végigjárni, megnézni, mivel van még pár érdekes hely, például az egyszerű, de mégis látványos (S)óhaj Zóna nevű, a pesti oldalon, nagyjából a Parlament előtt, ami nem más, mint egy ezüstszínű, szélben lengedező papírcsíkokkal feldíszített ponton, meg ugye ott vannak az említett infó-táblák és egyéb helyek is. Szóval egy nagyon jó, városfejlesztési szinten valószínűleg nevetségesnek számító pénzösszegből összehozott kezdeményezésről van szó, amihez hasonlóból sokkal több kellene Budapestre, csak ugye, mint a tegnapi cikkből is kiderült, sokszor sajna még a legegyszerűbb, legjobb, legolcsóbb dolgokat is szinte lehetetlen összehozni a döntésképtelen döntéshozók miatt, de persze ettől függetlenül, amig ilyesmik felbukkannak a városban, addig van remény arra is, hogy előbb-utóbb csak javul majd a helyzet.



One Response to “Duna Tanösvény”

  1. Petyka says:

    Köszi szépen a külön kiemelést! :)

RSS feed for comments on this post.