15 DecBochum

Két hete, hétvégén kiruccantunk a Németország nyugati végében levő Bochumba egy koncert miatt és ha már ott voltunk persze körbenéztem kicsit street art / graffiti ügyben is, amennyire az idő engedte… A kölni reptértől odafele, a vonatsínek mellett kb. minden létező falfelület tele volt fújva, bent a városban viszont nem sok minden volt (legalábbis a Pesten megszokott matrica- és stenciltömeghez képest semmiképpen), amit mégis találtam az ellenben annál érdekesebb meg tanulságosabb volt.

A főpályaudvaról a hostel felé lestem a falakat, oszlopokat és egyebeket, de sehol semmi, aztán egyszer csak, az egyik sarok után hirtelen szembejött egy egész falnyi plakát a streetart híresség Obey-től. Matricáival már eddig is találkoztam itt-ott, de jó volt végre valami nagyobb munkát is látni tőle élőben és megbizonyosodni, hogy biza tényleg olyan brutális jól néznek ki a cuccai mint a képeken. (A fal egyébként ennek, a Fashion Moda Hype Gallery nevű ruhabolthoz tartozik.)

A másik felfedezésre pedig a szép és egyszerű, Engelbert-Brunnen / Bermudadreieck nevű metrómegállóban került sor, aminek falait graffitisekkel dekoráltatták ki . És nagyon komoly, korrekt cuccokkal, nem olyan, a kényes közizléshez és az önkormányzati szakokosok konzervatív világszemléletéhez igazított óvatoskodó és többnyire finoman szólva is vérszegény munkákkal, mint amire itthon láthattunk több példát is az utóbbi időben. És készült mindez 2004-ben (ez alapján úgy tűnik nem is egyedűli helyi kezdeményezésként), vagyis van még mit behoznunk, meg van hova fejlődni a graffiti és street art témához való hozzáállásban, mind hivatalos, mind egyéni, eltörnémakezüket szinten. Képek alább, de lent csak az egyik oldalt fotóztam végig, a másik (egy, az egész falon végigfutó fehér mintával és pár festménnyel) nem volt olyan izgalmas, de azért pofásan nézett ki az is. Az alján pedig bónuszként pár matrica egy várossal odébbról.


És mégegy híresség:


Meg végül azért csak sikerült találni pár matricát is:

Hazafele megálltunk Dortmundban is pár órára, az alábbi pár sticker már onnan származik:

Ez meg nem igazán street art, hanem egy helyi hardcore banda matricája, de túlzottan tetszik, ahhoz, hogy kihagyjam.

6 Responses to “Bochum”

  1. Kornél says:

    http://www.facebook.com/event.php?eid=148212791897583&ref=ts
    Kukkants rá, szerintem megér egy postot! :)
    K!

  2. Case says:

    Kösz az infót, nagyon igéretesen hangzik, szóval ott leszek majd mindenképpen, meg persze lesz róla post is. :)

  3. Madaras says:

    fejlődünk ám!
    jövő évtől 1 év letöltendőt kapnak a firkászok, akár egy tagért is :)
    na ezt hozzátok be nyugat eruópa!!!!!!!!

  4. Case says:

    Jajah, szép új világ lesz. Tanulság: még gyorsan idén kell kipingálni a várost. :D

  5. Madaras says:

    pontosan :DDD

  6. o.O says:

    hát, pingáld azt ami csak a tiéd, mert sztem szépek a graffitik nincs is azzal baj ha firkáltok, csak miért az épületeket, buszokat, villamosokat stb. kell ????

RSS feed for comments on this post.