08 JulKultiplex 1 – kívül

Manapság már elég nagy divat a különböző budapesti romkocsmákat, klubokat, presszókat és hasonlókat streetartosokkal, graffitisekkel kidekoráltatni, de régebben ez azért közelsem volt ennyire elterjedt szokás. A trend egyik úttörője a már-már legendás hírű Kultiplex volt, amely éveken át, egészen 2008-as bezárásáig a város koncertéletének egyik központja volt. Az Iparművészeti Múzeum mögött, a Kinizsi utca 28 szám alatti furcsa kis épület még annak idején Kinizsi Moziként került be a köztudatba, majd egy ideig Blue Box néven gyarapította a város művészmozis hálózatát.

Egy nagyobb felújítás és átalakítás után, a mozis funkciót részben (és durván fapados megoldással) megőrizve, 2002 május 9-én nyitott újra a hely Kultiplex néven, ekkor már elsősorban mint koncert és bulihelyszín, kb. 5-600 fős nagyteremmel, egy aprócska kisteremmel és tágas kerthelységgel. Az épületben működött a Tilos Rádió is, a hely általános, kissé szocreál, kissé lepukkant kinézete és hangulata pedig a későbbi, máig tartó romkocsma romantikának volt az egyik legfontosabb előfutára. A Kulti a kerület vezetésével folytatott hosszas huzavona után, kissé balhés körülmények közt (bővebben és eléggé elfogult szemszögből itt olvashattok erről) 2008 februárjában zárt be végleg, mivel egy területrendezési rendelkezésnek megfelelően az épületet lebontásra ítélték, hogy a helyét aztán a mellette levő parkhoz csatolják. A Kulti valamikor 2006 körül egy újabb felújítás után kapta a külső és belső, graffitisek és streetartosok által összehozott dekort, ami persze a bontással szintén odaveszett (nagyrészt), de szerencsére még időben sikerült megörökíteni az egészet. Ebből az anyagból raktam össze egy kis háromrészes minisorozatot, amiben most az egykori külső falaké lesz a főszerep, a második posztban a belső terek kerülnek sorra (nomeg a régi Tilos stúdió), zárásként pedig a bontás utáni állapotokról lesz majd még pár kép ráadásnak.

De ez (a pár héttel ezelőtti Dürer kertes poszttal együtt) egyben egy nagyobb sorozatnak is a kezdete, amelyben a bejegyzés elején emlegetett, a blog témájához kapcsolódó pesti romkocsmákat és hasonlókat vesszük majd sorra. (Az első két bejegyzés fotóinak megszokottnál gyengusabb minőségéért pedig elnézést előre is, de ezek még a régi, kis géppel készültek.)

Comments are closed.