12 MayAnd…action! Tettenért graffiti – Dokumentációtól a vidóművészetig

Újra kiállítás és újra Telep! Nem sokkal azután, hogy kikerült az előző poszt a júni elsején startoló brazil street art kiállításról, megjött az infó az előtte futó eseményről is, amit szervezőként a 1000% retrospektívért és Tüfujeger Tourért felelős Chimera Project jegyez. A központi téma most az utcai művészet és a videó kapcsolata és egy sor olyan nemzetközi művész (plusz a hazai színeket képviselő Gruppo Tökmag csoport) alkotásait láthatjuk majd, akik közül a legtöbbnek a munkáival eddig egyáltalán nem találkozhattunk itthon. Alább pár kedvcsináló kép, plusz a hivatalos sajtószöveg. Megnyitó május 17, 19:00, helyszín pedig a Chimera-Project PopUp (Telep 1. em. – VII. ker, Madách út 8.). A kiállítás megtekinthető május 31-ig.

A kiállításon bemutatott művészek:
Evan Roth (US)
Albin Ray (US)
Mathieu Tremblin (FR)
Gruppo Tökmag (HU)
Fabian Bechtle & Stefan Reuter (D)
KENOR (E)
Agents of Change (UK)
Yves Lavoyer (CH)


© KENOR | «Floating Points» | 2012


© Evan Roth | Graffiti Analysis: POV | 2011


© Mathieu Tremblin | «Graffiti Statue» | 2012

A nemzetközi válogatás a graffitit és filmet helyezi egy keretbe: olyan filmek és videómunkák kerülnek bemutatásra, melyek a videó eszközével ragadják meg, rögzítik, értelmezik a graffitit, annak folyamatát, motivációit, lényegét.
A mindennapokban a városlakók a graffittivel az utcán találkoznak, azaz az akció eredményét látják. Maga az akció és a folyamat az esetek többségében láthatatlan, titkos, illegális. Pedig a graffiti protagonistái számára maga a folyamat kulcsjelentőségű.A graffiti teljeskörű ábrázolásához, az akció és performatív jelleg megragadásához egy másik médium, a film és a videó nyújt segítséget.
A válogatás, mint az alcím is jelzi, «Dokumentációtól a vidóművészetig», a graffiti téma filmes megragadásának széles skáláját mutatja be. Köztük olyan megközelítéseket
is, melyek a videóművészeten belül egy egészen új irányt bontanak ki: támaszkodva a graffiti formavilágára alapvetően művészeti eszközökkel, reflexiókkal vizsgálják a graffitit és a graffiti kultúrát.
A Chimera-Project kiállítása egy a fenti kurátori koncepcióval kialakított gondos válogatás, ami a graffitit szélesebb esztétikai kontextusában vizsgálja, kulturális, performatív, esztétikai, történelmi elemeivel és hatásaival egyetemben: Graffiti goes Video Art!
A kiállítás meghívást kapott a Crosstalk Video Art Fesztiválra is, így a május 17-31 között, a Chimera Project PopUp-ban látható kiállítást jún. 7-10. között a Crosstalk-on új keretben jelenítjük meg újra!

Comments are closed.