12 SepSzínes város

A héten fejeződött be az idei év egyik legtöbbet emlegetett street arthoz kapcsolódó eseménye, a három állomásos Színes Város projekt, szóval éppen itt az ideje végre szót ejteni róla. A projekt lényege ugyebár az volt, hogy egy lelkes csoport, természetesen városvezetési engedéllyel, Budapest három elhanyagolt pontját szerette volna kicsit feldobni, színesebbé tenni. Ami alapjában véve egy nagyon jó kezdeményezés, csak sajna a végeredmény sikerült eléggé felemásra, meg pár kérdés is felmerül az egész dologgal kapcsolatban. Ezek közül az egyik első az, hogy, habár mindenhol a street artot és graffitit emlegetik a sajtóban a projekt kapcsán, igazából eléggé kétséges, hogy valójában mennyi köze is volt ezeknek a kezdeményezésnek. Mert ott van először is az, hogy a felkért csoport eddig inkább fényfestményekkel, vagyis épületek alkalmi bevilágításával foglalkozott, szóval már alapból más irányból jöttek, más szemlélettel álltak neki a munkának, másrészt meg az egész projekt Vasarely egy régi elképzelésén alapul, ami nagyjából arról szólt, hogy ki kell vinni a művészetet a városba és így kell színesebbá tenni azt. Ami megintcsak jó dolog, csak ugye nem mindegy, hogy milyen a megvalósítás, nomeg a csoport nem csak az alapelvhez ragaszkodott, hanem több helyen a festő stílusához is, ami meg nem feltétlen volt egy szerencsés választás.

A három állomás közül az első a Flórián téri aluljáró egyik bejáratának környéke volt, még májusban és egyszerűsége ellenére nekem speciel ez a kedvencem: a sötét bejáratot körülvevő színes körök nem másznak az ember arcába, de mégis hatásosak, nem igyekszenek művészinek tünni, csak simán jól néznek ki és tökéletesen illeszkednek a környezethez minden szempontból, ellenben a mellettük levő csiricsáré (újrahasznosított anyagokból gyártott) utcabútorok szerintem eléggé csúnyácskák, de ez már csak izlés kérdése persze.

Ennek még nem is volt különösebben nagy visszhangja, nem úgy a folytatásnak, amit sokkal frekventáltabb helyen, a Városháza parkra néző tűzfalon hoztak össze. Ez követi stílusban leginkább Vasarelyt és még jól is nézne ki, a gond sokkal inkább az, hogy a Flórián térrel ellentétben a festmény itt egyáltalán nem használja ki a hely adottságait és gyakorlatilag semmi másból nem áll, mint egy szimplább Vasarely utánérzésből, ami a bazinagy fehér tűzfalnak talán ha a negyedét kitölti. Az alsó rész árkádjaihoz, beugróihoz, az újrafestésen kívűl egyáltalán nem nyúltak hozzá, pedig ennél azért sokkal több lehetőség lett volna abban a különleges tagolású falfelületben. A környezettudatos vonalat itt a kerékpárjavítások melléktermékeként megmaradt biciklikerekekből összeállított méretes gömb képviseli, ami megintcsak nem néz ki rosszul, csak kicsit magányosan árválkodik ott a magasban.

Az utolsó és messze legnagyobb szabású akció a héten befejezett Moszkva téri festés volt és talán ezen látszanak legjobban az egész projekt problémái. A metrópavilon fala megintcsak Vasarely stílusát követi, de a rikitó, fekete-sárga színek és a minden különösebb látható koncepció nélküli minták miatt úgy néz ki az egész, mintha egy zsiráf és egy darázs elfuserált szerelemgyerekét lapították volna ki a falon. Itt azonban nem álltak le és még pár más dolgot is átalakítottak a téren. A metrószellőzőkből gagyi robotfejek lettek, pedig azért azokban is több lehetőség lett volna, csakúgy, mint a gyalogos feljáró betonelemeiben. Utóbbiak stílusban eléggé változatosak és van köztük pár nagyon jó, de az összképet rombolják az eröltetetten vicceskedő, vagy éppen naív, szájbarágósan városvédő szövegek (“Ne szemetelj!”, “Óvd a várost!”) és pár zavarbaejtően gyenge rajz, amiktől (a robotokhoz hasonlóan) egy kicsit játszótér feelingje lesz az egésznek, ami nagyon nem passzol a helyhez. Csakúgy mint a feljáró melletti esővédők tetején levő, természetesen maxmálisan környezettudatos, de egyébként meglehetősen csúnyácska mini-kiállítás. Már a városházparkos festmény is némileg megoszotta az embereket, de a Moszkva tér hozta el az igazán szélsőségs reakciókat. Amikor kint voltam fotózni, akkor két középkorú háziasszonyszerűség beszélgetéséből kaptam el egy “ha ez díszítés, akkor én nem tudom mi vagyok” félmondatot, de újságírókon át a graffitisekig sokfelől jöttek hasonlóan negatív kritikák, habár azért vannak persze vannak ellenvélemények is.

Nomeg azt meg kell hagyni, hogy minden hibájától eltekintve a kezdeményezés alapjában véve ugyebár nagyon jó és jó lenne ha elindítana egy folyamatot, de hogy a hasonló projekteknek mennyi jövője van, az erősen kérdéses és a körülmények nem túl bíztatóak: jellemző, hogy a munkákhoz szükséges pénz nem a fővárostól, hanem egy norvég pályázattól származik, az engedélyeztetéssel is voltak nehézségek a szokásos bürökráciai útvesztők miatt, a moszkva téren egy hajléktalan felgyújtotta a készítők alatt a darut (!), mert zavarta a zaj (ha engem a hajléktalan zavar, akkor én meg őt gyújtsam fel?), de az anyagok odaszállításából is gond lett, emiatt előbb egy helyi vállalkozó kötött beléjük, majd a rendőrök vitték be őket, mert nem volt behajtási engedélyük (de az persze nem derült ki, hogy olyat ugyan honnan szerezhettek volna), a feljárónál pedig a festést megcsinálták, de a több helyen szétesett és alapban is ronda lépcső, aminek javítása a főváros feladata lett volna, persze maradt olyan amilyen volt. Vagyis esélyes, hogy még jóideig nem valósul meg nálunk, ami külföldön sok helyen már realítás, hogy a városvezetés normálisan támogatja az ilyen jellegű kezdeményezéseket és nem csak azért bólint rájuk mert nekik igazából semmit nem kell tenniük az ügyben és főleg pénzt nem kell rááldozniuk. De hátha ez csak túlzott pesszimizmus és végül csak kisül valami pozitív ebből az egészből.

Ha valakit jobban érdekel a téma, akkor némi további olvasnivaló: az index a májusi, a júniusi és a mostani akcióról is írt, a hg.hu pedig egy eléggé éles véleményeket is felvonultató cikket közölt a napokban.

És a végére a lényeg, a képek:

Flórián tér

Színes Város fekete-fehérben

Városház Park

Moszkva tér

Támad az óvoda hangulat. “Szép napot! Önnek is” “És szép álmokat!”

“Nekem nem a divat mondja meg… (én inkább megvárom a hercegem)” – ???

Környezettudatos robot

Útjelző… node miért angolul?

Az egyik legjobb…

…és a messze legrondább betonkocka.

14 Responses to “Színes város”

  1. bütyök says:

    Modernista izé.

  2. amorfart says:

    ….a kék kockától a fekete macskával + a rákkal , könnybe lábad a szemem…Csudaszép!….

  3. TJ says:

    “sokfelől jöttek hasonlóan negatív kritikák, habár azért vannak persze vannak ellenvélemények is.”
    épp az indexre hivatkozol, nem nézted meg a savazást véletlen? 11 000/1000 a tetszik-nem tetszik arány. Ellenvélemények meg inkább azoktól, akik azt gondolják ők az évszázad tehetségei, Vasarely hozzájuk képest nulla, csak nekik -bruhuhu- nem jut tér? naggyon rossz hozzáállás, hogy más munkáját fikázzuk, tessék inkább csinálni valamit.építő javaslatok? tervek?
    “A metrószellőzőkből gagyi robotfejek lettek, pedig azért azokban is több lehetőség lett volna, csakúgy, mint a gyalogos feljáró betonelemeiben.” uhum, már egy jó 40 éve ott a lehetőség bennük.
    az éles véleményezők munkájára is érdemes lenne linket szolgáltatni, Nikon, aki a saját nevét festi fel a falakra és azt várja ezért majd fizetnek, vagy behasalnak tőle a népek? vagy Sugár János, aki még mindig taníthat az egyetemen, pedig egy műemlék épület homlokzatára firkált HELYTELEN angolsággal??kackackukac
    ja és kedves cikkíró, miéééért angolul??? mert magyarul már kinn van, és mert elég sok turista jár a Moszkva téren, és lássuk be nem mindenkitől számíthatnak segítségre, szegények.
    az intelligens és értékes emberi hozzáállásodat ez is, és ez a remekbe szabott mondatod is bizonyítja: “ha engem a hajléktalan zavar, akkor én meg őt gyújtsam fel?” miben is különbözöl ugye tőlük?

  4. Case says:

    TJ: Te ténylegesen el is olvastad a cikket mielőtt ezt leírtad? Vagy csak azokat a mondatokat sikerült, ahol kritizálni mertem valamit? Elnézést, nem fogok automatikusan hasraesni mindentől amit (bármíly lelkesen is, bármíly pozitív céllal is) a falakra festenek. Ha ez számodra értéktelenné teszi a hozzáállásomat? Legyen.

    Azt azonban úgy látszik nem sikerült észrevenned, hogy nem egyszer le van írva az is, hogy maga a kezdeményezés mennyire jó és pozitív. Hogy mennyire jó lenne, ha lenne folytatása, ha beindítana valamit. Hogy az első két helyszín tetszett is (a városházasnál csak az érthetetlenmód üresen hagyott felületekkel van bajom), csak a Moszkva térrel voltak gondok. Hogy mi, az meg szerintem eléggé részletesen ki lett fejtve, ha vitatkozni akarsz vele, hajrá, arra nyitott vagyok, de nem is abba kötöttél bele, hanem a negatív hozzáállásomba, amit meg nem igen értem, hogy mibe láttál bele. Meg nem értem, mire ez a nagy sértettség?

    A hajléktalanos megjegyzés meg szimplán a “nem tetszik, felgyújtom” hozzáállás ostobaságára akart volna utalni, szerintem az olvasók nagy részénél átment az üzenet, sajnálom, ha nálad nem.

    Az meg teljességgel irreveláns, hogy milyen cikkeket linkeltem, a negatív vélemények közelsem csak azokból származnak, a cikk meg egyébként sem azokról szól, hanem az én véleményemről.

  5. Madaras says:

    “koncepció nélküli minták miatt úgy néz ki az egész, mintha egy zsiráf és egy darázs elfuserált szerelemgyerekét lapították volna ki a falon”
    ezen behaltam :D
    de amugy ez a moszkvatéri nagyon szar lett… persze vannak benne vicces elemek, de amilyen szürke volt az egész.. most is ugyanolyan szürke és csak elütnek ezek a valamik.. valahogy jobban kiegyensulyozhatták vna, és durva h ezt mondom de ezeket a figurákat (robotokat, kigyokat, stb) nagyon hanyagoltam vna, mert most olyan mint köki ahova ovisokat hivtak festeni, de még az sem segitett.. meg ezek az okosságok.. a flórián tér meg a deáki az nagyon adja :)

  6. yard says:

    azért lettek okosságok, mert ez lett kérve… ugyan azért, amiért ovinak néz ki az egész… ez nem egyértelmű? akkor most mondom. ez egy legál cucc, sajnos nem lehetett a durva agytekerős dolgokat, mert akkor mégnagyobb lett volna a sav.
    béke

  7. savanyúszőlő says:

    madaras, ezzel az erővel a te madár matricáid is szarok… egyszerű szines pacák olyan helyeken, ahová nem kérte senki, h ott legyen… akkor az mitől jobb mint ezek?

  8. Case says:

    yard: nem tudom, én azért kételkedek abban, hogy ilyen szinten beleszóltak volna felülről, hogy mi kerül ki pontosan azokra a betoncölöpökre. Valahogy nem tudom elképzelni a városvezetőéket, ahogy magyarázzák az alkotóknak, hogy “No, akkor ide legyen egy ilyen starwars cucc, ide meg mondjuk írjátok ki azt, hogy szép álmokat”. :D Nomeg az olyan darabokat semmi kifogás nem menti, mint a vigyorgós pinky oszlop, vagy az a szakállas fej. Azok simán rosszak. És nem értem, hogy hogyan kerülhettek ki ilyenek a kezük alól, amikor ott van mellettük pár oszlop ami meg tök jó lett.

    savanyúszőlő: a kötekedést hagyjuk, köszi.

  9. Madaras says:

    itt a kiegyensúlyozatlansággal van a tré, mert vannak jó elemek. na de mind1. ez lett idepakolva, ezt kell szeretni!

  10. savanyúszőlő says:

    nem, annyira nem szóltak bele. de hangsúlyozva volt, h ‘kedves, aranyos, nevelő célú dolgokat fessünk. most ezek után nem tehetünk olyat, amilyet igazán szeretnénk, mert a kedves kismamák és nagymamák ott helyben kapnának infarktust. mindegy, mi megpróbáltuk. (a lenti részen és a fenti körben lévő kockákért nem vállaljuk a felelősséget :D)
    béke

  11. Tisztelt Kollégák, Szines Város Projekt!
    Szinai János Vecsés Város főépítésze vagyok. A város a Ferihegyi nemzetközi Reülőtér városa mert területének 78%-a esik a város közigazgatási területére, és csak 22%-a Budapest területére!
    Minden Repülőtéri új fejlesztést Vecsés Város engedélyez!
    Ezért IS a Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt és Vecsés Város között különleges, kivételesen jó együttműkődés van.
    Ezért Vecsés Városa rendelkezik ma Magyarországon a legnagyobb területfejlesztési potenciállal.
    2010-ben városközponti rehabilitációs pályázatot nyertünk.
    Ennek munkái folynak.
    A városközpont központjában a Szent István téren a Városháza mellett van a híres vecsési piac, “mai magyar piaci adottságokkal”.
    Ezen is változtatni tervezünk.
    A piac é a város KÖZEPÉN van egy kb 10 méter átmérőjű és 30 méter magas használaton kivüli hengeralakú hazsnálazon kívüli VÍZTORONY.
    Javaslatomra az Önkormányzat negvizsgálja egy SzínesVáros Projekt által készítendő JELKÉP funkciójú művészi átfestését a Projektjük keretébe.
    Kérem ajánlatukkal kersenek meg.
    Üdvözlettel:
    Szinai János sk.
    Vecsés Város főépítésze
    jszinai@digikabel.hu
    06-30-816-0850
    Ui. A Várso Fő utcájának jellegzetes újraszfestését is megfontolnánk, az ingatlantulajdonosok bevonásával.
    A Fő úton rendkívül vegyes és ronda utcakép van jelenleg.
    Ha Vecsés Város Városa valóban a Ferihegyi Repülőtér Városa kíván lenni akkor hozzá kellnyúlni a Főutcaképhez is!

  12. Madaras says:

    és látod savanyúszőlő, ez az 1-2 elem, hogy fel tud boritani mindent :)

  13. […] ecsetekezelőink, és néha érdemes a saját eszünkbe juttatni a Flórián meg a Moszkva terek színes hangsúlyait is – de azért megnéznénk, milyen lenne mondjuk a Margithíd szigetre vezető […]

RSS feed for comments on this post.